Fiets veilig, blijf offline

Steeds meer ongelukken in het verkeer komen door smartphonegebruik. Met name fietsende jongeren vormen een kwetsbare groep in het verkeer. Bij hen speelt smartphonegebruik een rol bij een op de vijf fietsongelukken. Om die reden voert het Rijk ook dit jaar de landelijke campagne Fietsmodus. De campagne is bedoeld om jongeren te verleiden tot veilig gedrag in het verkeer.
 
Een onderdeel van de campagne is de mobiele app ‘Fietsmodus’. De app verleidt jongeren om hun telefoon niet te gebruiken tijdens het fietsen. Bij het aanzetten van de app gaat het scherm van de telefoon letterlijk op ‘zwart’. Berichten worden niet geblokkeerd, maar jongeren worden zo niet afgeleid tijdens het fietsen. Met de app sparen ze ook punten, waarmee ze kans maken op leuke prijzen. De app is gratis te downloaden voor iPhone en Android in de Appstore, Google Play of op de site www.fietsmodus.nl.

Van veilig gedrag tot nieuwe gewoonte
Met een beloning als trigger probeert de campagne jongeren vrijwillig het gewenste gedrag (het niet gebruiken van de smartphone tijdens het fietsen) te laten ervaren. De praktijkervaring kan vervolgens hun bewustzijn en houding beïnvloeden. Met deze vorm van directe gedragsstimulering bestaat de kans dat jongeren op lange termijn het veilige gedrag tot een nieuwe gewoonte maken. 
 
Smartphone uit? Goed (ge)zicht!
Het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe (VVBD) vraagt in de provincie Drenthe ook aandacht voor het thema. Onder andere door basisscholen te stimuleren om tijdens of rondom het Verkeersexamen het onderwerp te bespreken met leerlingen. Daarnaast deelt een promotieteam bij verschillende basis- en voortgezet onderwijsscholen Fietsmodus-zonnebrillen uit met de boodschap: 'Smartphone uit? Goed (ge)zicht?'. De campagne is ook te zien in bioscopen en via banners, radio- en tv-spots op RTV Drenthe.  
 
Meer informatie over de campagne? Kijk dan op www.fietsmodus.nl


 

DownloadsTerug naar boven