Wij maken op onze website gebruik van Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden.
Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

Verkeerspleinen

Een schoolplein is voor kinderen een plaats om veilig te kunnen spelen tijdens de pauze. Het kan tegelijk een schakel zijn tussen het verkeersonderwijs in de klas en de verkeerssituaties waar kinderen iedere dag in de praktijk mee te maken krijgen. Een schoolplein als lesmiddel. Met een vast verkeersparcours op het schoolplein kan iedere verkeersmethode vrij gemakkelijk in de praktijk gebracht worden zonder al te veel voorbereiding. Want juist het opbouwen en opruimen van een verkeerssituatie vergt veel tijd. Een bijkomend voordeel is dat een verkeersplein in de pauze of na schooltijd ook gebruikt wordt om ‘verkeer’ te spelen. De verkeersles gaat dan gewoon nog door.

Hieronder de stappen die u moet doorlopen voor het realiseren van een verkeersplein:

1. Vraag het verkeersplein aan via het activiteitenplan
Pas als u akkoord heeft gekregen via de regiocoördinator van uw regio gaat u door met stap 2.

2. Maak een plattegrond van het verkeersplein 
Als hulpmiddel bij het ontwerpen zijn op deze website hulptekeningen te downloaden (zie menu rechts). Scholen kunnen ook gebruikmaken van de voorbeeldpleinen die op deze website te downloaden zijn (zie menu rechts). Denk er bij het ontwerpen aan dat u het parcours realistisch en simpel houdt. Baseer het ontwerp op de meest voorkomende verkeerssituaties in de omgeving van de school. Gebruik hooguit twee kleuren, dan blijft het circuit overzichtelijk. En denk als een fietser; docenten en verkeersouders zijn snel geneigd om te denken als automobilist. Daarin herkennen basisschoolkinderen zich niet. Denk daarom vanuit de beleving van een fietser.

3. Teken in de plattegrond de meest voorkomende verkeerssituaties uit de schoolomgeving
Denk aan een:
·      gelijkwaardig kruising
·      voorrangskruising
·      rotonde
·      oversteekplaats/zebrapad
·      fietspad

4. Kies de bijbehorende verkeersborden bij het schoolplein
U kunt ook de kinderen uit groep 8 de verkeersborden laten zoeken. Dit is dan meteen een verkeersles voor hen. Voor het gemakkelijk uitzetten van het plein met verkeersborden zijn speciale borden ontwikkeld (zie foto). Deze zijn uit één stuk gemaakt, zodat ze heel gemakkelijk kunnen worden (ver)plaatst. Ze kunnen na gebruik in elkaar worden geschoven. U kunt ze daardoor gemakkelijk en vrij van beschadigingen in de berging wegzetten. 

5. Stuur de tekening en een overzicht van de door u gewenste verkeersborden naar de HR Groep in Leek of its-DSign in Leersum
Vraag naar het maken van een offerte voor het aanbrengen van de markering en de levering van de verkeersborden. De offerte die u ontvangt geeft het bedrag excl. 21% btw weer. Stuur vervolgens de tekening en de offerte naar de regiocoördinator van uw regio.

6. Als er een akkoord is van uw regiocoördinator dan kunt u opdracht verlenen aan de HR Groep of its-DSign
Zij zullen, in overleg met u, een datum plannen voor het aanbrengen van de verkeerssituaties en het leveren van de verkeersborden.

7. Facturatie
Provincie Drenthe stimuleert de komst van verkeersschoolpleinen. Scholen in Drenthe die deelnemen aan het Drents Verkeersveiligheidslabel krijgen een tegemoetkoming in de kosten van 50 procent van het totaalbedrag met een maximum van € 1.500,- (incl. btw). Daarnaast betalen de gemeenten 25 procent: € 750,- (incl. btw). De school betaalt het resterende bedrag en ontvangt hiervoor een factuur. De gemiddelde kosten van een verkeersschoolplein bedragen tussen € 2.500,- en € 3.000,- (excl. btw). De subsidie is enkel voor het aanbrengen van het verkeersschoolplein en niet voor andere markeringen of aanpassingen op het plein. 

8. Herbelijning na 10 jaar 
U kunt - tien jaar na het aanbrengen van de eerste belijning - subsidie krijgen voor de herbelijning een Verkeersschoolplein. Het aanbrengen hiervan kost maximaal € 1.000,- (excl. btw) Hiervan vergoedt de provincie € 500,- (excl. btw) en uw gemeente € 250,- (excl. btw). De overige kosten zijn voor rekening van de school.

Contactgegevens
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de regiocoördinator van uw regio.

• Regiocoördinator Noord-Drenthe
(gemeente Aa en Hunze, Assen, Noordenveld en Tynaarlo)
Hielke Verbree
(06) 27 87 08 99
[email protected]

• Regiocoördinator Zuidwest-Drenthe
(gemeente Hoogeveen en De Wolden)
Karin Pasjes
(06) 44 08 88 73
[email protected]

• Regiocoördinator Zuidwest-Drenthe

(gemeente Meppel, Midden-Drenthe en Westerveld)
Hielke Verbree
(06) 27 87 08 99
[email protected]

• Regiocoördinator Zuidoost-Drenthe
(gemeente Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen)
Karin Pasjes
(06) 44 08 88 73
[email protected]

Terug naar boven