Wij maken op onze website gebruik van Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden.
Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

Samen richting Nul!

Hoe hard mag ik hier? 

In Drenthe (en op andere plekken in Nederland) gelden verschillende snelheidslimieten. Het is daardoor soms best lastig om te weten en te onthouden hoe hard je ergens mag rijden. Het is belangrijk om je aan de snelheidslimiet te houden. Dat is niet alleen veiliger voor jezelf en andere weggebruikers, maar ook voor mensen die in de buurt wonen. Bovendien zie, beleef en geniet je veel meer van de omgeving. Daarom zetten we de snelheidslimieten en –regels nog eens op een rijtje. 

 

Autosnelweg


Sinds maart 2020 is de snelheidslimiet op snelwegen verlaagd naar 100 km/uur om zo de stikstofneerslag in de natuur te verlagen. Op de snelweg geldt tussen 06.00 en 19.00 uur een maximumsnelheid van 100 km/uur. In de avond en nacht (tussen 19.00 en 06.00 uur) mag je 120 of 130 km/uur rijden, afhankelijk van wat borden langs de weg aangeven. Als de spitsstrook open is, geldt er een aangepaste maximumsnelheid van 80 of 100 km/uur. Houd de borden boven of langs de weg altijd goed in de gaten


Autoweg met groene streep, buiten de bebouwde kom  

Op een autoweg met een doorgetrokken groene streep geldt een maximumsnelheid van 100 km/uur, tenzij de borden langs de weg iets anders aangeven. De brede groene streep in het midden van de weg zorgt ervoor dat het verkeer iets verder uit elkaar rijdt. Dat is veiliger. Aan beide zijden van die groene streep is een witte streep aangebracht. Is die witte streep onderbroken, dan mag je inhalen als de situatie dat toelaat. Is het een doorgetrokken witte lijn, dan is inhalen verboden. 


De witte lijn aan de zijkant van de weg is doorgetrokken.  Weg met witte middenstrepen, buiten de bebouwde kom

Heeft de weg buiten de bebouwde kom in het midden een dubbele witte streep en géén groene streep, dan mag je er 80 km/uur mag rijden, tenzij de borden langs de weg iets anders aangeven. Vaak zijn dit N-wegen. Ook hier is het bij een doorgetrokken witte middenstreep verboden om in te halen.  


De strepen aan de zijkant van de weg zijn onderbroken 


Weg zonder witte middenstrepen, buiten de bebouwde kom

Er zijn ook wegen buiten de bebouwde kom zónder een witte streep in het midden. Over het algemeen geldt hier een maximumsnelheid van 80 km/uur, maar er zijn ook veel 60 kilometer-zones waarbinnen de maximum snelheid dus 60km/u is. Deze wegen zijn smaller, er rijden fietsers en landbouwvoertuigen en er zijn uitritten van boerderijen. Zestig rijden is dan veiliger.

De strepen aan de zijkant van de weg zijn onderbroken
Weg zonder markering, buiten de bebouwde kom

Daarnaast zijn er ook wegen die geen enkele markering op de weg hebben. Over het algemeen geldt hier een maximumsnelheid van 80 km/uur. Veel van deze wegen zijn ook een 60 kilometerzone waar je dus maximaal 60 km/uur mag rijden.

Ook voor deze wegen geldt dat ze smal zijn, er fietsers 
en landbouwvoertuigen rijden en er uitritten van boerderijen zijn. 

Weg binnen de bebouwde kom

Binnen de bebouwde kom geldt over het algemeen een snelheidslimiet van 50 km/uur, tenzij anders wordt aangegeven. Het plaatsnaambord betekent automatisch dat je er vijftig mag rijden. Tegenwoordig geldt er binnen (delen van) de bebouwde kom ook vaak een maximumsnelheid van 30 km/uur.

De overlevingskans voor voetgangers bij een aanrijding met een auto is met 30 km/uur vele malen hoger dan 
bij 50 km/uur. 
Woonerf, binnen de bebouwde kom

Binnen een woonerf is de maximumsnelheid 15 km/uur. Alleen met een lage snelheid kun je als weggebruiker anticiperen en op tijd remmen voor bijvoorbeeld spelende kinderen. 

 

Terug naar boven