Wij maken op onze website gebruik van Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden.
Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

Foppe Koen

Foppe Koen

"Geef elkaar de ruimte"

"Een ongeluk zit in een klein hoekje. Eén moment van onoplettendheid kan grote gevolgen voor de toekomst hebben. We lezen het helaas dagelijks in de krant. Het bevestigt weer dat ruim 90% van alle ongelukken door menselijk gedrag wordt veroorzaakt. Toch verbaas ik me er in het verkeer ook wel over dat er niet meer ongelukken gebeuren. Gelukkig zijn er kennelijk voldoende weggebruikers die opletten voor twee! Die rekening houden met mogelijke fouten van anderen. En die de ander belangeloos de ruimte geven.

Samen delen

Ik betrap me er zelf ook wel eens op dat ik een auto of fiets gewoon (te) laat heb gezien ook al denk ik toch wel goed te hebben opgelet. Gelukkig gaat het tot nu toe altijd goed omdat het een samenspel is en ‘de ander’ mijn foutje opvangt. En dat zouden we meer moeten doen. Niet aan het verkeer deelnemen met de instelling ‘hier kom ik aan, aan de kant’, maar de verkeersruimte bewust met elkaar delen. Het levert alleen maar stress op. Het is geven en nemen. Je kunt dit niet vroeg genoeg bij brengen. Want ik geloof in ‘jong geleerd, oud gedaan’! Dus ook mijn kinderen hebben dit vaak moeten horen.

Geen stress achter het stuur

Zo ervaar ik het rijden met een caravan achter de auto op vakantie als ontspannen. Ik weet dat ik niet snel kan (en mag) rijden, daar stel ik me op in. Laat iedereen maar lekker hun gang gaan. Ik heb vakantie en laat ook de trucker zo nodig voorgaan. Ik heb tijd. Kom ik (te) laat aan op mijn bestemming? Nee, niet echt. Wel relaxed. 

Ik zou dan ook graag willen dat er bij veel weggebruikers die knop omgaat. Want wat levert al die stress op? Precies, helemaal niets. Ben je eerder op je bestemming? Niet echt. Dus probeer te anticiperen op wat er voor je gebeurt. Je kunt er zelfs een ‘sport’ van maken om te gaan voorspellen wat de ander gaat doen!

Het onmogelijke rij-examen

Dat betekent dus ook dat er geen tijd is om te sms'en of je navigatie in te stellen als je aan het verkeer deelneemt! Dit filmpje laat dat duidelijk zien:

Via deze weg wil ik  u graag oproepen om mee te werken aan een verkeersveilig Drenthe. Samen richting Nul verkeersslachtoffers! Doet u met me mee? Ja toch!!"

Foppe Koen,
Ambassadeur Samen richting Nul verkeersslachtoffers!

Terug naar boven