accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

25 november 2011

Openbaar vervoer 2.0?

SuperbusOoit van de Superbus gehoord? Dit is een vervoersmiddel dat is ontworpen door astronaut Wubbo Ockels. De lange autobus kan zonder problemen een afstand van 250 kilometer per uur afleggen. De leden van het Portefeuillehouderoverleg Verkeer en Vervoer (POVV) kregen donderdag 24 november in Groningen de gelegenheid een rit te maken in een prototype van de superbus. Ook de voorzitter van het POVV, gedeputeerde Henk Brink, liet deze kans niet aan zich voorbijgaan.

De Superbus is een alternatief voor vervoersmiddelen als de bus en de trein. Zo kan de Superbus over normale wegen rijden. Om de maximale snelheid van meer dan 300 kilometer per uur te bereiken, moet de Superbus op een afgeschermde busbaan rijden. De gemiddelde cruisesnelheid is volgens Ockels circa 250 kilometer per uur. De Superbus is een elektrisch aangedreven voertuig, ziet er zeer aerodynamisch uit en biedt plaats aan 23 passagiers.

Volgens Ockels rijdt de superbus zo comfortabel, dat de bestuurder de snelheid nauwelijks doorheeft. Ockels hoopt dat de Superbus uiteindelijk als een dynamisch alternatief voor auto en trein kan fungeren. "Zie het als een snelle limousine die qua prijs kan concurreren met de trein en qua comfort met de auto."


Terug naar boven