accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

10 maart 2019

Groot deel van bussen in Drenthe en Groningen wordt elektrisch

Vanaf december 2019 rijden er 164 volledig elektrische bussen in Drenthe en Groningen. Maandag 4 maart presenteerden Qbuzz en het OV-bureau Groningen Drenthe een aantal demobussen om alvast een voorproefje te geven. Deze verduurzaming maakt het busvervoer voor een groot deel Zero-Emissie en geeft 90% minder CO-uitstoot.

164 bussen zullen volledig elektrisch gaan rijden. De overige bussen rijden op synthetische biodiesel op basis van afval- en restproducten, wat ook zorgt voor een grote besparing in CO₂-uitstoot. In 2020 komen er ook nog minimaal 20 waterstofbussen bij. De elektrische bussen passen bij de ambitieuze energieagenda van het noorden: slim & groen en CO₂-neutraal. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk: “Deze aanpassingen aan het openbaar vervoer, die nu stevig gericht zijn op duurzaamheid, passen geheel binnen de energietransitie die we in het Noorden nastreven. Onze ambitie is om als Noordelijke provincies hierin een cruciale rol te vervullen.”

Voordelen
Deze verduurzaming betekent minder hinder voor de omgeving, minder uitstoot van schadelijke stoffen, minder geluid en op de lange termijn een positieve bijdrage aan het klimaat. Reizigers kunnen minder geluid in de bus verwachten en krijgen voorzieningen als comfortabele stoelen, wifi, airco en USB-laders. Gedeputeerde Henk Brink: “Het is heel bijzonder dat naast de stadslijnen ook in het streekvervoer een flinke vloot elektrische bussen gaat rijden. De 60 elektrische bussen hebben een zodanig groot batterij- pakket dat ze alleen ’s nachts op de stalling hoeven te worden opgeladen. Met één zo’n lading kunnen ze vervolgens de geplande streeklijnen rijden totdat ze ’s avonds weer in de stalling aan de lader gaan.”


Terug naar boven