accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

27 november 2012

Nieuwe dienstregeling en tarieven vanaf 9 december

Vanaf 9 december wijzigt de dienstregeling van de treinen en daarmee ook die van de bussen. Het OV-bureau heeft voor de nieuwe busdienstregeling nog meer rekening gehouden met de vraag naar busvervoer. Zo worden avond- en zondagritten waar geen of weinig vraag naar was geschrapt. Sommige ritten worden met een kleine bus uitgevoerd of alleen op basis van reserveringen. Waar treinen ook reismogelijkheden bieden, kunnen busdiensten vervallen.

Anderzijds zijn er buslijnen, bijvoorbeeld de lijn Drachten - Groningen, die een sterke groei laten zien in het aantal reizigers. De reismogelijkheden van dergelijke drukke lijnen worden verruimd. De nieuwe dienstregeling is zo ontworpen dat de reismogelijkheden in de provincies Drenthe en Groningen - ondanks een fors bezuinigingspakket - zo veel mogelijk in stand worden gehouden. Het OV-bureau voert in 2013 vanwege ontstane tekorten in 2011 een bezuiniging van 5,5 miljoen euro door. Deze bezuiniging wordt gerealiseerd door de nieuwe dienstregeling en tarieven.

Aanpassingen tarieven OV-chipkaart en papieren kaartjes
Vanaf 9 december wordt het reizen met de OV-chipkaart duurder. Toch wordt het voor de meeste reizigers ook aantrekkelijker om met de OV-chipkaart te reizen. Nieuw is dat een volwassene met een OV-chipkaart vanaf 9 december ook twee kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis mee mag laten reizen. Dat gold al voor het reizen met een Eurokaartje en geldt straks dus ook voor de OV-chipkaart. Kinderen t/m 3 jaar reizen altijd gratis met de bus. Nieuw is ook dat voor elke (lange) rit met een OV-chipkaart een maximum tarief geldt van € 8,-. Een rit is dus nooit duurder dan € 8,-.

Reizigers kunnen na 9 december nog steeds maand- en jaarabonnementen kopen als product op de OV-chipkaart. Het weekabonnement verdwijnt. Dit abonnement werd nauwelijks gebruikt. In Groningen en Drenthe blijven Eurokaartjes bij de buschauffeur te koop. Dat is handig voor iedereen die af en toe met de bus reist en geen OV-chipkaart heeft. De Eurokaartjes worden wel duurder. Een kaartje voor een reis binnen 2 zones of stad wordt € 2,-, voor een middellange reis € 5,- en voor lange reizen € 8,-. Reizigers die nu gebruik maken van Eurokaartjes zijn meestal goedkoper uit door over te stappen op de OV-chipkaart.

Nieuw: Dal-Dagkaart
Wie op werkdagen na 9 uur, in het weekend en tijdens de vakanties op pad wil met de bus kan vanaf 9 december bij de buschauffeur een Dal-Dagkaart kopen. De kaart kost € 10,- en is de hele dag geldig in alle bussen van Groningen en Drenthe. Een volwassene die met de Dal-Dagkaart reist, mag op dat kaartje ook gratis twee kinderen van 4 tot en met 11 jaar mee laten reizen.

Een overzicht van de wijzigingen in de dienstregeling en de tarieven is beschikbaar op qbuzz.nl/gd. Via 9292.nl kunt u een reis van deur tot deur plannen. U ziet dan meteen wat de kosten zijn.

Bron: OV-bureau Groningen Drenthe (opent in nieuw venster)


Terug naar boven