Wij maken op onze website gebruik van Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden.
Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

Verkeerspleinen

Een schoolplein is voor kinderen een plaats om veilig te kunnen spelen tijdens de pauze. Het kan tegelijk een schakel zijn tussen het verkeersonderwijs in de klas en de verkeerssituaties waar kinderen iedere dag in de praktijk mee te maken krijgen. Een schoolplein als lesmiddel. Met een vast verkeersparcours op het schoolplein kan iedere verkeersmethode vrij gemakkelijk in de praktijk gebracht worden zonder al te veel voorbereiding. Want juist het opbouwen en opruimen van een verkeerssituatie vergt veel tijd. Een bijkomend voordeel is dat een verkeersplein in de pauze of na schooltijd ook gebruikt wordt om ‘verkeer’ te spelen. De verkeersles gaat dan gewoon nog door.

Hieronder de stappen die u moet doorlopen voor het realiseren van een verkeersplein:

1. Maak een plattegrond van het verkeersplein 
Als hulpmiddel bij het ontwerpen zijn op deze website hulptekeningen te downloaden (zie menu rechts). Scholen kunnen ook gebruikmaken van de voorbeeldpleinen die op deze website te downloaden zijn (zie menu rechts). Denk er bij het ontwerpen aan dat u het parcours realistisch en simpel houdt. Baseer het ontwerp op de meest voorkomende verkeerssituaties in de omgeving van de school. Gebruik hooguit twee kleuren, dan blijft het circuit overzichtelijk. En denk als een fietser; docenten en verkeersouders zijn snel geneigd om te denken als automobilist. Daarin herkennen basisschoolkinderen zich niet. Denk daarom vanuit de beleving van een fietser.

2. Teken in de plattegrond de meest voorkomende verkeerssituaties uit de schoolomgeving
Denk aan een:
·      gelijkwaardig kruising
·      voorrangskruising
·      rotonde
·      oversteekplaats/zebrapad
·      fietspad

3. Kies de bijbehorende borden bij het schoolplein
U kunt ook de kinderen uit groep 8 de borden laten zoeken. Dit is dan meteen een verkeersles voor hen. Voor het gemakkelijk uitzetten van het plein met verkeersborden zijn speciale bordjes ontwikkeld (zie foto). De borden zijn uit één stuk gemaakt, zodat ze heel gemakkelijk kunnen worden (ver)plaatst. Ze kunnen na gebruik in elkaar worden geschoven. U kunt ze daardoor gemakkelijk en vrij van beschadigingen in de berging wegzetten.

4. Stuur de tekening naar de HR Groep in Leek of its-DSign in Leersum
Vraag naar het maken van een offerte voor het aanbrengen van de markering en van leveren van de verkeersbordjes. De offerte die u ontvangt geeft het bedrag excl. btw weer van de kosten die samenhangen met de verkeersbordjes en met het aanbrengen van de verkeerssituaties.

5. Als er een akkoord is dan kunt u opdracht verlenen aan de HR Groep of its-DSign
Na het aanbrengen van de verkeerssituaties en het leveren van de verkeersbordjes, ontvangt u de rekening.

6. Stuur een kopie van de rekening, met een verzoek voor tegemoetkoming in de kosten, naar het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe
De Provincie Drenthe stimuleert de komst van verkeersschoolpleinen. Scholen in Drenthe die deelnemen aan het Drents Verkeersveiligheidslabel krijgen een tegemoetkoming in de kosten van 50 procent met een maximum van 1.500 euro. Daarnaast betalen de gemeenten nog eens 25 procent met een maximum van 750 euro. De gemiddelde kosten van een verkeersschoolplein bedragen tussen 2.500 en 3.000 euro excl. 21 procent btw. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de regiocoördinator van uw regio.
Terug naar boven