accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

11 december 2018

130 artsen: voer helmplicht in voor snorfietsers

Mensen op een snorfiets zouden verplicht een helm moeten dragen. Dat vinden 130 artsen uit diverse Nederlandse ziekenhuizen. Zij zien in het ziekenhuis geregeld mensen die ernstig hersenletsel hebben opgelopen, doordat ze zonder helm op een snorfiets stappen. In een brief roepen de artsen de Tweede Kamer op om ook voor snorfietsers de helmplicht in te voeren. De artsen overhandigen de brief vandaag aan de Kamer.

Volgens de ondertekenaars van de brief is een snorfiets onveiliger dan een gewone fiets. “De wetgever suggereert nu dat dit product veilig is, maar dat is het zeker niet. Ook niet bij een snelheid van 25 km per uur. Een valpartij met de snorfiets kan altijd een fatale klap veroorzaken”, aldus internist Wouter Bierman van het UMCG.

Helmplicht
Bestuurders van snorfietsen met een blauw nummerbord mogen nu zonder helm op het fietspad rijden. Op een brommer met geel nummerbord is een helm verplicht. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft al in 2012 aangeraden een helmplicht in te voeren voor snorfietsen. Nederland is volgens de artsen het enige land in Europa waar geen helmplicht geldt voor dit soort bromfietsen.

Terug naar boven