accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

4 september 2017

18% meer jongeren betrokken bij een verkeersongeval dan in 2014

In de eerste helft van 2017 waren 3.073 jongeren betrokken bij een verkeersongeval. Dat is een stijging van 18% ten opzichte van de eerste helft van 2014. Dat blijkt uit een analyse van STAR, een initiatief van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig bureau VIA.
 
Voor de analyses is data gebruikt van de politie over ongevallen waarbij jongeren in de leeftijd van 4 t/m 17 jaar betrokken zijn. Daarbij is alleen gekeken naar ongevallen waarbij de jongere zelfstandig aan het verkeer deelneemt als voetganger, fietser of brommerrijder.

Eigen woonplaats 
Daarnaast blijkt uit de gegevens dat jonge voetgangers en fietsers vooral een ongeluk meemaken in hun eigen woonplaats en rondom schooltijden. Op een doordeweekse dag zijn gemiddeld bijna drie keer zoveel jongeren betrokken bij een ongeval als op een dag in het weekend. De 50 km/uur-wegen zijn het gevaarlijkst: bijna twee van de drie ongevallen met jongeren vindt daar plaats. Een kwart van de ongevallen vindt plaats in zones waar 30 km/uur gereden mag worden. Daarnaast gaat het geregeld mis op oversteekplaatsen.

Maatwerk
De partners van het STAR-initiatief pleiten voor meer maatwerk bij verkeerseducatie. Zo kan er lokale voorlichting gegeven worden waarbij de aandacht vooral gericht is op gevaarlijke situaties in de ochtendspits. Verder vinden de organisaties dat er meer gericht verkeerstoezicht moet komen op 50 km/uur-wegen en dat de verkeersvoorzieningen verbeterd moeten worden.
 
Bron: verkeersnet.nl; https://www.verkeersnet.nl/23868/kinderen-en-tieners-vaker-betrokken-ongevallen/

Terug naar boven