accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

23 november 2017

Cannabis in het verkeer? Speel op zeker!

Wist u dat cannabis tot wel veertien uur na gebruik nog in een lichaam kan zitten? Dat cannabis zo langzaam afbreekt, is gevaarlijk. Bijvoorbeeld als iemand na gebruik nog achter het stuur stapt.  Om die reden komen coffeeshops in heel Nederland in actie. Ze zijn op 15 november 2017 de campagne ‘Cannabis in het verkeer? Speel op zeker!’ gestart. De campagne wijst mensen onder andere met posters op de gevaren en gevolgen van cannabis gebruik in het verkeer.
 
Wie wel onder invloed aan het verkeer deelneemt, kan een fikse boete krijgen of zelfs zijn rijbewijs kwijtraken. Speel daarom op zeker en stap nuchter achter het stuur. Bijrijders doen er goed aan om niet bij chauffeurs in de auto te stappen die niet nuchter zijn.
 
Speekseltest
De aanleiding voor de campagne is een nieuwe speekseltest die de politie sinds 1 juli 2017 gebruikt om drugsovertreders aan te pakken. Die test was al eerder in het nieuws, omdat het mensen die medicijnen hebben gebruikt ook positief zou testen. Toch hoeven medicijngebruikers daar niet bang voor te zijn. De politie let namelijk ook op fysieke kenmerken van drugsgebruik, zoals wijd opengesperde ogen, veelvuldige krabben of trillen van het lichaam. Als het vermoeden bestaat van drugsgebruik, dan stelt de politie een vervolgonderzoek in. Blijkt uit het vervolgonderzoek dat er sporen van drugs in het bloed zitten, dan wordt het onderzoek gebruikt als bewijsmiddel.
 
Kijk voor meer informatie over de campagne op www.cannabisenverkeer.nl. Meer informatie over de wettelijk regels omtrent drugs in het verkeer staan op de website van de rijksoverheid

Terug naar boven