accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

29 november 2017

Nieuwe resultaten Fiets Telweek: 1 op de 5 deelnemers vindt fietsen onveilig

Bijna 20 procent van de Fiets Telweek-deelnemers vindt fietsen onveilig. Dat maakte de organisatie deze week bekend. De Fiets Telweek is een groot fietsonderzoek dat met behulp van een app via de telefoon bijhoudt hoe fietsers zich in Nederland verplaatsen. Met het onderzoek wil de organisatie het fietsnetwerk in Nederland verbeteren. 
 
Dit jaar was de Fiets Telweek van 18 tot en met 24 september. Er deden in totaal 15.000 fietsers mee aan het onderzoek. Tijdens het onderzoek werd onder andere bijgehouden hoe snel fietsers fietsen, op welke tijdstippen mensen fietsen, welke fietsen het meest populair zijn en op welke plekken fietsers de meeste vertraging oplopen.
 
535.000 kilometer
In totaal legden de deelnemers ruim 535.000 kilometer af op de fiets. Ze deden dat in ongeveer 98.000 fietsritten. Uit het onderzoek bleek dat deelnemers uit de provincie Zuid-Holland de meeste fietskilometers maakten (104.000 kilometer), gevolgd door Noord-Brabant met bijna 88.000 kilometer. 
 
Veiligheid op de fiets
De belangrijkste uitkomst van het onderzoek is dat 20 procent van de deelnemers hun fietsrit onveilig vindt. Dit komt voornamelijk door drukte op de weg, verkeerslichten en het gedrag van andere weggebruikers.
 
Opkomst e-bike
Tot slot blijkt uit de FietsTelweek dat naast de stadsfiets, de elektrische fiets ook populair is. 20 procent van de deelnemers fietst op een elektrische fiets. Ook de hybride fiets (een mountainbike-achtige fiets met sportieve zithouding) is een veelgebruikt vervoersmiddel (15 procent).  
 
Wilt u meer weten over de Fiets Telweek en de uitkomsten? Kijk dan op www.fietstelweek.nl

Terug naar boven