accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

10 april 2018

Rol ouders in verkeersopvoeding belangrijker dan ze zelf denken

Ouders vinden verkeersveiligheid een belangrijk onderwerp. Ondanks dat zijn er weinig ouders die, bijvoorbeeld op weg naar school of sport, actief bezig zijn met hun kind in het verkeer. Hierdoor lopen kinderen veel ervaring in het verkeer mis. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Tabula Rasa, uitgevoerd in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland en Zuid-Holland, Vervoerregio Amsterdam en de provincies Utrecht, Noord-Brabant, Drenthe, Flevoland en Zeeland. 

De meeste ouders hebben een positief beeld over hun eigen verkeersopvoeding. Ze denken dat ze goed bezig zijn en vinden dat verkeersopvoeding een taak van de ouder is. Toch blijkt uit het onderzoek dat de kennis over het verkeer en inzicht in eigen verkeersgedrag bij ouders niet altijd voldoende aanwezig is. Ouders geven zelfs soms het verkeerde voorbeeld in het verkeer en onderschatten de impact van een fout voorbeeld op hun kind.
 
Goed voorbeeld doet volgen
Ouders hebben een zeer belangrijke rol in de verkeersopvoeding van hun kinderen en kunnen bijdragen aan het verkeersveilig gedrag van hun kind. Kinderen leren door het gedrag van hun ouders. Al op jonge leeftijd nemen zij het gedrag van hun ouders als voorbeeld over. Ook in het verkeer leren kinderen zo. Tot voor kort was er weinig bekend of en op welke manier ouders bewust en actief bezig zijn met verkeersopvoeding.
 
Meer aandacht voor eigen rol en verantwoordelijkheid
Om kinderen veilig en zelfstandig aan het verkeer te kunnen laten deelnemen, gaan overheden bij verkeerseducatie en -campagnes meer aandacht besteden aan de rol en verantwoordelijkheid van de ouders. Als een ouder doorgaat met wat er op school is geleerd, is de leeropbrengst groter. Het is minder productief als er thuis geen vervolg wordt gegeven of zelfs contraproductief als ouders een tegengesteld voorbeeld geven. Door op school én thuis vanaf jongs af aan de slag te gaan met verkeer, worden ongelukken op latere leeftijd voorkomen.

Hieronder staat een factsheet over verkeerseducatie en ouderbetrokkenheid met concrete tips om interventies met ouders effectief te maken.

DownloadsTerug naar boven