accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

12 april 2018

Wat moet je doen als je auto te water raakt?

De Veiligheidsregio Drenthe (VRD) wordt ieder jaar zo’n twintig tot vijfentwintig keer gealarmeerd omdat er een auto te water is geraakt. Vaak zijn de gevolgen ernstig, zoals bij het ongeluk bij het Stieltjeskanaal in juli 2016. Door een defecte rem van een aanhanger kwam een auto in het kanaal terecht waarbij alle vier inzittenden om het leven kwamen. Gerrit-Jan Ruesink, hoofd risicobeheersing bij de VRD, vergelijkt het met brandpreventie. “We doen veel aan voorlichting over het voorkomen van brand. Maar op het gebied van waterongelukken doen we nog niet zoveel. Vandaar deze campagne.”
 
Brandweercommandant Jurjen Timmerman vertelt dat er soms geen omstanders zijn en dat het tijd kost om een van de twee beschikbare duikteams in Drenthe ter plekke te krijgen. “Helaas lukt het ons niet altijd om mensen te redden. De grootste kans om levend uit een auto te water te komen, is door jezelf te redden.”
 
‘Zo snel mogelijk eruit via de ruit’
Timmerman adviseert mensen om de lifehammer in het vakje in de deur neer te leggen of de hamer aan het plafond te hangen. Daarnaast is het belangrijk om rustig te blijven en de slogan te onthouden: ‘Zo snel mogelijk eruit via de ruit’. Timmerman vervolgt: “Doe je verlichting aan, dan kunnen mensen je goed vinden. En doe je gordel af. Mocht dat niet lukken, dan zit er een mesje in de lifehammer om de gordel door te snijden. Met de lifehammer sla je vervolgens de ruit in. Daarna zwem je rustig naar de kant.” Voor wie nog beter voorbereid wil zijn is er de mogelijkheid tot het volgen van een cursus.
 
Signalering
De Veiligheidsregio Drenthe heeft studenten aan het werk gezet om een systeem te ontwerpen, waarmee omstanders worden gealarmeerd als er een auto te water raakt. De uitkomsten van dit onderzoek worden deze zomer verwacht.
 
Bron: RTV Drenthe. Wilt u het volledige artikel lezen? Klik dan hier.

Terug naar boven