"'>

PHP NOTICE [8]: Undefined index: cookies in /home/vbdrenthe/templates_c/b75b1b68eaa7d333d9c5a55d670424fe6b405f02.bmt.header.tpl.php on line 81

accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u

PHP NOTICE [8]: Undefined index: cookies in /home/vbdrenthe/templates_c/b75b1b68eaa7d333d9c5a55d670424fe6b405f02.bmt.header.tpl.php on line 86
">hier lezen.

18 mei 2020

Automobilisten gamen steeds vaker achter het stuur

Dat we massaal onze telefoon gebruiken, ook in het verkeer, is niets nieuws. Maar wist je dat steeds meer mensen achter het stuur gamen? Dat blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek ‘Interpolis Barometer 2019’ van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Bijna zeventig procent van de 4.068 respondenten geeft aan onderweg zijn of haar telefoon wel eens te gebruiken. Dat is ongeveer hetzelfde percentage als twee jaar geleden. Opvallend is dat de telefoon nu steeds vaker wordt gebruikt om navigatie in te stellen, muziek op te zetten en dus ook zelfs om spelletjes te spelen.

Acht procent van de automobilisten speelt weleens een game tijdens het rijden. Twee jaar geleden was dit nog drie procent. Bijna 44 procent van de autobestuurders stelt onderweg wel eens de navigatie in. In 2017 was dat nog 32 procent. Het percentage automobilisten dat muzieknummers opzoekt, is gestegen van 12 naar ruim 21 procent.

Minder handheld bellen
Uit het onderzoek blijkt ook dat volwassen respondenten minder vaak handheld bellen. Sinds 1 juli 2019 is het verboden om je telefoon vast te houden achter het stuur en op de fiets. De onderzoekers stellen dat dit een verklaring zou kunnen zijn voor deze daling.

Mono in Drenthe
Helaas heeft het verbod er nog niet voor gezorgd dat de telefoon minder wordt gebruikt achter het stuur. Daarom wordt er in Drenthe actief samengewerkt om smartphonegebruik in het verkeer tegen te gaan. Naast de landelijke Monocampagne en handhaving van de politie, is er ook een Drentse Monocampagne. Het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe, Veiligheidsregio Drenthe, Veilig Verkeer Nederland, de politie en ANWB ontwikkelden samen speciale toolkit voor bedrijven om een ‘Checkplek’ in te richten. Univé is een van de eerste organisaties die zich inzet voor de campagne. Klik hier om er meer over te lezen.

Bron: Interpolis Barometer 2019, SWOV
Terug naar boven