accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

26 september 2017

Dick Bruna-bord langs de weg heeft maar kort effect

Het leek een  goed idee: het plaatsen van Dick Bruna-borden om bestuurders aan te sporen langzamer te rijden. Door het zien van een figuur uit een kinderboek denken de bestuurders automatisch aan kinderen. En dat zorgt ervoor dat ze afremmen en hun snelheid minderen, ook wel nudging genoemd. Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) concludeert helaas dat het effect van deze borden minder lang duurt dan gehoopt.

Tijdens een eerder onderzoek van SWOV  zeiden ondervraagden dat ze na het zien van een Dick Bruna-bord, bijvoorbeeld Nijntje, zeker hun snelheid zouden minderen. Helaas blijkt uit vervolgonderzoek dat de borden maar één tot twee weken effect hebben.
 
Metingen
Om tot deze nieuwe conclusie te komen, voerden onderzoekers  ongeveer een half miljoen snelheidsmetingen uit langs verschillende 30-kilometer wegen in de Randstad. Tijdens de eerste dagen was het effect van de Dick Bruna-borden merkbaar. De gemiddelde snelheid nam af met 0,75 km/u. Helaas was het effect van de borden in de tweede week minder en in de weken daarna was het effect helemaal verdwenen.
 
Combinatie van maatregelen
Volgens de onderzoekers houdt de uitkomst van het vervolgonderzoek niet in dat de Dick Bruna-borden helemaal niet kunnen helpen. De onderzoekers verwachten dat de borden meer effect zullen hebben als ze gecombineerd worden met andere maatregelen. Ze noemen daarbij als voorbeeld het handhaven van verkeersregels. 
 

Terug naar boven