"'>

PHP NOTICE [8]: Undefined index: cookies in /home/vbdrenthe/templates_c/b75b1b68eaa7d333d9c5a55d670424fe6b405f02.bmt.header.tpl.php on line 81

accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u

PHP NOTICE [8]: Undefined index: cookies in /home/vbdrenthe/templates_c/b75b1b68eaa7d333d9c5a55d670424fe6b405f02.bmt.header.tpl.php on line 86
">hier lezen.

16 april 2020

Drugs en geneesmiddelen in het verkeer: levensgevaarlijk, maar men doet het toch

Rijden onder invloed van drugs of rijgevaarlijke geneesmiddelen vermindert de rijgeschiktheid en verhoogt de ongevalskans. De meeste mensen kennen de negatieve gevolgen van middelengebruik in het verkeer. Toch kruipen er regelmatig mensen onder invloed achter het stuur. Hoe kan dat?
 
De effecten van drugs verschillen. Verdovende of kalmerende middelen zoals cannabis vertragen de activiteit van het centraal zenuwstelsel, wat in het verkeer kan leiden tot vermoeidheid en verminderde concentratie, reactietijd en informatieverwerking. Stimulerende drugs als cocaïne en ecstasy versnellen juist de activiteit van het centraal zenuwstelsel, wat kan leiden tot aandachtsproblemen, rusteloosheid en agressief en gevaarlijk gedrag. Bewustzijnsverruimende drugs zoals LSD verstoren de waarneming van de werkelijkheid. Ook geneesmiddelen die als bijwerking wazig zien, ernstige duizelingen of plotselinge slaapaanvallen hebben, kunnen de rijgeschiktheid beïnvloeden.
 
Lachgas
Nog niet zo lang geleden heeft het recreatieve gebruik van lachgas zijn intrede gedaan. Helaas wordt deze drug ook achter het stuur gebruikt. Men voelt het gebruik van lachgas maar voor korte duur. Toch kan lachgas uren na gebruik het gedrag en rijvaardigheid van bestuurders beïnvloeden. Het beboeten door gebruik van lachgas achter het stuur is op dit moment nog lastig, omdat het gebruik vaak niet te bewijzen is. Daarom wordt er gewerkt aan het volledig verbieden van recreatief gebruik ervan.
 
Waarom?
Hoewel de meeste mensen wel weten dat het gevaarlijk is om drugs te gebruiken achter het stuur, wordt het toch gedaan. Hoe kan dat? Uit onderzoek blijkt dat mensen zichzelf overschatten en denken dat ze het effect van de drug beter kunnen verdragen dan anderen. Ook realiseren zij zich niet dat het gebruik van middelen achter het stuur net zo gevaarlijk is als alcohol. Daarnaast weten zij vaak niet dat het gevaar nóg groter is als zij combinaties van middelen gebruiken. De meest genoemde reden van gebruikers van rijgevaarlijke geneesmiddelen om toch de weg op te gaan is dat men geen invloed op het reactievermogen merkt.
 
Plan van aanpak
Betere kennis over de gevaren van drugs en geneesmiddelen lijkt dus noodzakelijk om het gedrag te kunnen veranderen, Daarnaast is het belangrijk om strengere maatregelen te nemen. Er wordt op dit moment dan ook gewerkt aan nieuwe drugstesten die het mogelijk maken om makkelijker en betrouwbaarder drugs in het verkeer te detecteren. Ook wordt er nog meer gehandhaafd op drugs in het verkeer.
 
Bron: SWOV (2020). Drugs en geneesmiddelen. SWOV-factsheet, maart 2020, Den Haag.


Terug naar boven