"'>

PHP NOTICE [8]: Undefined index: cookies in /home/vbdrenthe/templates_c/b75b1b68eaa7d333d9c5a55d670424fe6b405f02.bmt.header.tpl.php on line 81

accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u

PHP NOTICE [8]: Undefined index: cookies in /home/vbdrenthe/templates_c/b75b1b68eaa7d333d9c5a55d670424fe6b405f02.bmt.header.tpl.php on line 86
">hier lezen.

7 juli 2020

Eendenfamilie op de weg: wat nu? 


Wat doe je als je op de snelweg rijdt en er ineens een eendenfamilie oversteekt? Trap je dan direct op de rem, wijk je uit of kies je ervoor om door te rijden? Welke beslissing je ook maakt, het zal geen prettige zijn. Wel is de ene keuze veiliger dan de ander.  
 
Als er plotseling dieren oversteken, is er meestal helemaal geen tijd om goed na te denken over wat je doet. Je reactie is dan puur instinctief, en meestal is dat uitwijken of hard op de rem trappen. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen maakt het niet eens uit of het gaat om levende dieren of een dood object: als je plots iets op de weg ziet liggen, probeer je dat in een reflex direct te ontwijken (De Verkeerspsycholoog).
 
De veiligste oplossing
Toch is uitwijken of remmen in de meeste gevallen helaas niet de beste oplossing. Je kunt andere weggebruikers in gevaar brengen en bijvoorbeeld een kettingbotsing veroorzaken. Daarnaast ben je aansprakelijk voor de schade en die kan hoog oplopen: de letsels, maar ook de reparatie van het wegdek of zelfs de vertragingsschade worden mogelijk bij je in rekening gebracht. Daarnaast kun je een boete krijgen, een werkstraf en zelfs ontzegging van je rijbevoegdheid. Als je goed hebt opgelet en zeker weet dat er geen andere weggebruikers in de buurt zijn, kun je wel remmen of uitwijken.  Maar anders zit er niks anders op dan doorrijden.
 
Geen eend, maar een koe
Andere regels gelden als het gaat om een groot object, zoals een koe. Die is veel te groot om overheen te kunnen rijden. In dat geval mag je alles doen om je eigen veiligheid te redden. Die regel kun je het beste aanhouden als je niet weet wat je moet doen: kies de meest verkeersveilige oplossing.
 
Dier van de weg
Wat je verder kunt doen als je een dier op de weg ziet staan of liggen, is de landelijke informatielijn van Rijkswaterstaat (0800-8002) of het algemene nummer van de politie (0900-8844) bellen. En bij groot gevaar het alarmnummer. Zij zorgen er dan voor dat het dier zo veilig mogelijk van de weg wordt gehaald.


Terug naar boven