accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

10 april 2017

Fiets veilig, blijf offline

Fietsen met één oog op je telefoon en één oog op de weg, dat werkt niet. Toch zijn er veel mensen die met hun telefoon bezig zijn in het verkeer. Bij jongeren is het zelfs de oorzaak van één op de vijf fietsongelukken. Om die reden is er ook dit voorjaar de landelijke campagne ‘Fietsmodus’ die jongeren moet weerhouden met hun smartphone te fietsen. Het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe (VVBD) vindt smartphonevrij fietsen een belangrijk thema en ondersteunt de campagne.

Het officiële startschot van de campagne in Drenthe klinkt op donderdagavond 13 april tijdens het Radio 538 XXL schoolfeest op het Esdal College in Emmen. De school won het feest vorig jaar met de School Challenge van Fietsmodus. Tijdens de challenge werden scholieren uitgedaagd om met de Fietsmodus-app zoveel mogelijk smartphonevrije kilometers te maken. Van de deelnemers in Drenthe deden de scholieren van het Esdal College, locatie Oosterstraat, dat het beste.

Fiets op, modus aan
De Fietmodus-app staat ook dit jaar centraal in de campagne. Hij is gratis te downloaden voor iPhone en Android. De app verleidt jongeren om tijdens het fietsen hun smartphone niet te gebruiken. Bij het aanzetten van de app gaat het scherm van de telefoon letterlijk op ‘zwart’. Berichten worden niet geblokkeerd, maar jongeren worden zo niet afgeleid tijdens het fietsen. Door de app te gebruiken, sparen ze punten en met die punten maken ze kans op leuke prijzen.

Smartphone uit? Goed (ge)zicht!
De Drentse campagne is de komende periode te zien in bioscopen en via online banners, radio- en tv-spots op RTV Drenthe. Daarnaast heeft het VVBD aan basisscholen gevraagd om het onderwerp rondom het Verkeersexamen in april te bespreken met leerlingen. Er gaat ook een promotieteam bij verschillende basis- en middelbare scholen langs om speciale Fietsmodus-zonnebrillen uit te delen met de boodschap ‘Smartphone uit? Goed (ge)zicht!’. 

Terug naar boven