accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

7 november 2018

Gedeputeerde Brink en wethouder Koning belonen fietsers met goede fietsverlichting

Wie vanmorgen al vroeg over het fietspad aan de Gasgracht in Meppel fietste, kon zomaar brandweer, ambulance of politie tegenkomen. Zij controleerden samen met Veilig Verkeer Nederland en ANWB of fietsers veilige fietsverlichting hadden. Ze kregen daarbij hulp van gedeputeerde Henk Brink en wethouder Roelof Pieter Koning van de gemeente Meppel. Fietsers die hun verlichting in orde hadden, kregen een kaartje met daarop een unieke code. Die code kunnen ze tot 1 december invullen op www.lichtaanengaan.nl. Daarmee maak je kans op leuke prijzen, waaronder een fiets t.w.v. € 1.000,-!
 
Cijfers wijzen uit dat vorig jaar 206 fietsers om het leven zijn gekomen in het verkeer. Dat is het hoogste aantal in tien jaar tijd. De oorzaak van deze ongevallen is onder andere onveilige fietsverlichting. Ook hulpverleners geven aan geregeld fietsers tegen te komen zonder goede verlichting. Dat is gevaarlijk voor de fietsers zelf en ook voor de hulpdiensten die bij een spoedgeval snel ter plaatse moeten zijn.
 
Veel indruk
Wethouder Roelof Pieter Koning: “Fietsers zijn in de wintermaanden extra kwetsbaar. De zon staat laag en automobilisten kunnen in deze periode last krijgen van beslagen ramen en hebben minder zicht. Goed werkende fietsverlichting is dan essentieel voor de zichtbaarheid en veiligheid op de weg.”
Gedeputeerde Henk Brink: “Klopt, en mensen moeten in het verkeer wat meer rekening houden met wat anderen zien en doen. Ik hoor vaak dat mensen zich pas realiseren hoe gevaarlijk het is om zonder verlichting te fietsen als ze hun rijbewijs halen. Bewustwording, maar ook rekening houden met elkaar is van levensbelang. Het is mooi dat de hulpverleners helpen om die boodschap over te brengen. Zo te zien maakt het veel indruk!”
 
‘Licht aan en gaan’
De hulpverleners stonden vanochtend ook op ruim twintig andere locaties in Drenthe. Ze organiseren de acties in het kader van de Drentse fietsverlichtingscampagne ‘Licht aan en gaan’. De campagne ging al in september van start, zodat fietsers voldoende tijd hadden om te zorgen voor veilige fietsverlichting.
Terug naar boven