accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

1 oktober 2018

In één jaar: landelijk 1250 keer drugs in het verkeer

Vanaf juli 2017 gebruikt de politie de speekseltest om drugsgebruik in het verkeer op te sporen. Sindsdien zijn landelijk 1250 weggebruikers betrapt met drugs op. In bijna de helft van de gevallen ging het om combinatiegebruik van meerdere soorten drugs of een combinatie van drugs en alcohol. Cannabis werd het meest aangetroffen, gevolgd door amfetamine en cocaïne.

De strafeisen van het Openbaar Ministerie (OM) liegen er niet om. Bij het gebruik van één soort drugs in het verkeer eist het OM hoge geldboetes én een half jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. Is er sprake van een combinatie van meerdere soorten drugs of van drugs en alcohol, dan eist het OM een taakstraf en meerdere maanden ontzegging van de rijbevoegdheid. Rechters gaan hier meestal in mee. Bij combinatiegebruik zijn weggebruikers overigens eerder strafbaar, omdat de kans op een ongeval dan groter is.

Testen
Om drugsgebruik in het verkeer op te sporen, gebruikt de politie een speekseltest. Daarnaast wordt  een psychomotorische test gedaan, waarbij gekeken wordt naar uiterlijke kenmerken. Bij een positief resultaat wordt er bloed afgenomen. Zo kan worden bepaald of de wettelijke grenswaarden zijn overschreden. Als dat het geval is, draagt de politie de zaak over aan het OM.

Terug naar boven