accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

21 september 2018

Kwart van drugsgebruikende jongeren vindt rijden onder invloed prima

27 procent van de drugsgebruikende jongeren vindt het prima om onder invloed te blijven rijden. Dat blijkt uit onderzoek van TeamAlert, een organisatie die zich bezighoudt met jongeren en risicogedrag. TeamAlert ondervroeg 364 jongeren die met drugs op in de auto stappen. Vooral de jongeren die vaak drugs gebruiken hebben er geen problemen mee.

Jongeren rijden vooral onder invloed van drugs op de terugweg van een festival, na het uitgaan of als ze bij vrienden zijn geweest. De groep jongeren die drugs gebruikt terwijl ze deelnemen aan het verkeer staat er op zich wel voor open om daarmee te stoppen, zo ontdekte TeamAlert. Bijvoorbeeld als ze op een andere manier makkelijk thuis kunnen komen of als hun vrienden het niet meer zouden accepteren dat ze drugs gebruiken in het verkeer. Ook een grotere kans om gepakt te worden zou de jongeren ervan weerhouden om onder invloed te rijden.

Stoppen
20 procent van de jongeren die onder invloed rijdt van drugs, geeft aan te willen minderen. 53 procent wil ermee stoppen. Maar een voornemen hebben betekent nog niet altijd stoppen, zo stellen de onderzoekers van TeamAlert. Bovendien is er een (kleine) groep jongeren die geen enkele reden ziet om niet meer met drugs op te rijden.

Sociale norm
Daarom pleit TeamAlert voor meer onderzoek, handhaving en bewustwordingscampagnes. De sociale norm rondom drugsgebruik in het verkeer moet veranderen, zo stelt directeur-bestuurder Henk Schravemade. Het is zaak om zo vroeg mogelijk te beginnen met interventies en voorlichting, want hoe vaker jongeren met drugs op rijden, hoe lager de intentie is om hiermee te stoppen.

Terug naar boven