accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

23 maart 2017

Onderzoek naar veiligheid Drentse fietspaden

De provincie Drenthe brengt de komende periode de veiligheid van zes Drentse fietsroutes in kaart. Het doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de risico’s van Drentse fietspaden. De provincie heeft voor het onderzoek samenwerking gezocht met ANWB en de Servische zusterorganisatie AMSS. Zij beschikken over een speciaal systeem dat zeven jaar geleden de risico’s op de Nederlandse provinciale wegen succesvol in kaart bracht.

Om ook de Drentse fietspaden te kunnen analyseren, moest AMSS één grote aanpassing doorvoeren. De knalgele bus die ze gebruikten voor de proef op de provinciale wegen kan immers niet op alle fietspaden komen. Het team heeft daarom een mountainbike voorzien van de benodigde meetapparatuur, waaronder vier camera’s.
 
Sterwaardering
Om alle camerabeelden goed te kunnen monitoren, rijdt er een busje mee op de weg naast het fietspad. Achterin de bus zit een grote harde schijf waarop alle data worden opgeslagen. Als alle gegevens binnen zijn, krijgen de fietsroutes, door middel van CycleRAP zoals de analysemethode heet, een sterwaardering. Des te meer sterren, des te minder groot het risico op de fietsroute is.  

Resultaten
Foppe Koen, beleidsambtenaar Verkeersveiligheid bij de provincie, hoopt dat de resultaten nog voor de zomervakantie binnen zijn. “De resultaten van dit onderzoek willen we naast de uitkomsten van belevingsonderzoeken naar fietsen in de provincie leggen. Op die manier hebben we een compleet beeld van hoe we de fietsveiligheid in onze provincie kunnen vergroten.”

Bron: Dagblad van het Noorden 

Terug naar boven