accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

2 januari 2019

Praktijkexamen auto op de schop vanaf 25 maart

Het praktijkexamen B (voor de auto) gaat er per 25 maart 2019 anders uitzien. Zo wordt het gebruik van een navigatiesysteem een standaard examenonderdeel. Ook de bijzondere verrichtingen krijgen een update. De aanpassingen zijn onderdeel van het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid 2019-2021.

Sinds september 2011 is een navigatiesysteem in elke examenauto verplicht. Ondanks dat is het zelfstandig rijden van een route aan de hand van de navigatie nog geen verplicht examenonderdeel. Omdat uit de praktijk blijkt dat de meeste Nederlanders rijden met navigatie, wordt het vanaf 25 maart wél een standaard examenonderdeel.

Bijzondere verrichtingen
Ook het onderdeel bijzondere verrichtingen gaat er anders uitzien. Zo verdwijnt de stopopdracht en wordt recht achteruit rijden ingevoerd. Daarnaast worden de opdrachten preciezer; de examenkandidaat krijgt niet meer te horen dat hij moet parkeren, maar dat hij moet fileparkeren of parkeren in een haaks of schuin vak. Verder mag de kandidaat zelf een plek kiezen voor de bijzondere verrichtingen. Situatiebevraging wordt uit het examen gehaald om kandidaten niet af te leiden. In januari en februari houdt het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) informatieavonden voor rijscholen over de aanpassing van het praktijkexamen B. 
Terug naar boven