accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

2 oktober 2018

Schrikbarend veel bellers en appers achter het stuur op N34

Tijdens drie controles op de N34 in Zuidoost-Drenthe heeft de politie opvallend veel bestuurders gezien en staande gehouden die (niet handsfree) bezig waren met hun telefoon. In totaal hield de politie 56 bellers en appers staande. Daarnaast zag de politie zeker 62 bestuurders niet-handsfree bellen of appen, die niet staande gehouden konden worden. In vergelijking met het aantal hardrijders dat de surveillanten tijdens de controles zagen, is het aantal bestuurders dat zit te bellen of appen schrikbarend hoog.
 
De politie controleerde op 4, 10 en 18 september gedurende in totaal bijna 20 uur op de N34 in Zuidoost-Drenthe. Het team zette daarbij opvallende en onopvallende voertuigen in. Niet alle bestuurders konden veilig worden staande gehouden, maar het lukte de politie wel zoveel mogelijk bestuurders te noteren die duidelijk zichtbaar niet-handsfree met hun telefoon belden of appten. Het aantal bestuurders dat met zijn telefoon bezig is achter het stuur, is hoog. Want naast de in totaal 118 door de politie genoteerde bestuurders, waren er waarschijnlijk nog veel anderen die ongezien de fout in gingen.
 
Klachten en ongevallen de aanleiding
De verkeerscontrole was specifiek gericht op afleiding in het verkeer, gevaarlijk inhalen en keren op de weg. Gevaarlijke verkeersgedragingen waartegen de provincie Drenthe ook campagne voert met onder meer spandoeken langs de N34. Voor de politie waren een toenemend aantal klachten over gevaarlijk rijgedrag en een aantal ernstige ongevallen op de N34 aanleiding om de controles te starten. Afleiding in het verkeer is bovendien een landelijk speerpunt. 

Tijdens de controles hield de politie drie mensen staande vanwege gevaarlijk inhalen en ook drie mensen die keerden op de weg. Verder hield de politie (extreme) hardrijders staande en werden enkele mensen staande gehouden die geen gordel droegen of die tegen de rijrichting in reden.

Terug naar boven