accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

28 juni 2018

TeamAlert gaat strijd aan tegen drugsgebruik in het verkeer

Jongerenorganisatie TeamAlert vindt het belangrijk om te erkennen dat er uitgaande jongeren zijn die drugs gebruiken en vervolgens nog achter het stuur stappen. Het gebruiken van verschillende soorten drugs, of alcohol in combinatie met drugs, vergroot de kans op een ernstig ongeval. Om die reden is TeamAlert de campagne ‘Rij Tripvrij’ gestart. Het doel van de campagne is om de sociale norm rondom drugsgebruik in het verkeer te veranderen. Bovendien wil TeamAlert jongeren ervan overtuigen dat het belangrijk is om een veilige rit naar huis te regelen.
 
TeamAlert deed de afgelopen tijd kwalitatief onderzoek naar jongeren en drugsgebruik in het verkeer. Uit het onderzoek bleek dat jongeren minder snel met drugs op aan het verkeer deelnemen als de kans groot is dat de politie hen aanhoudt. Hierdoor kunnen ze namelijk hun rijbewijs of verklaring omtrent gedrag kwijtraken en zelfs hun baan verliezen. Volgens jongeren is dat de ergst mogelijke consequentie van rijden onder invloed.
 
Speekseltest
Een andere uitkomst van het onderzoek is dat jongeren het gevoel hebben dat door de invoering van de speekseltest de pakkans vergroot is. Van de 257 jongeren in de leeftijd van 18 tot 24 jaar die meededen aan het onderzoek, geeft 77 procent aan niet meer met drugs op auto te rijden als de kans groot is dat hun rijbewijs wordt ingenomen. De politie is blij met de speekseltest: “Wij kunnen hiermee, veel beter dan voorheen, direct op straat testen of een bestuurder drugs heeft gebruikt”, aldus Egbert-Jan Hasselt, projectleider Infrastructuur van de politie. “Het afgelopen jaar heeft dit dan ook geleid tot meer rijverboden.”
 
Campagnes
TeamAlert constateerde vorig jaar al dat jongeren een toename van drugsgebruik in hun omgeving zien. De jongerenorganisatie maakt zich dan ook al langere tijd hard om drugsgebruik in het verkeer te verminderen. Onder andere met het project de Witte Waas, waarmee TeamAlert op festivals in gesprek gaat met jongeren en hen motiveert om een veilige rit naar huis te nemen. De campagne ‘Rij Tripvrij’ is de eerste online voorlichtingscampagne over drugsgebruik in het verkeer, die onder andere bestaat uit een filmpjes. Wilt u meer informatie over de campagne? Klik dan hier.Terug naar boven