"'>

PHP NOTICE [8]: Undefined index: cookies in /home/vbdrenthe/templates_c/b75b1b68eaa7d333d9c5a55d670424fe6b405f02.bmt.header.tpl.php on line 81

accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u

PHP NOTICE [8]: Undefined index: cookies in /home/vbdrenthe/templates_c/b75b1b68eaa7d333d9c5a55d670424fe6b405f02.bmt.header.tpl.php on line 86
">hier lezen.

16 november 2020

Telefoongebruik achter het stuur opgespoord met slimme camera's

Het Openbaar Ministerie (OM) spoort vanaf vandaag automobilisten die achter het stuur hun telefoon gebruiken op met slimme camera's. De camera's fotograferen automobilisten en sturen de beelden naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Bij het CJIB wordt vastgesteld of er daadwerkelijk sprake is van een overtreding. Voorheen werden mensen die hun telefoon tijdens het rijden gebruikten door de politie aan de kant gezet. Die aanpak vraagt echter veel tijd.  

De slimme camera's hangen boven de weg en zijn gemakkelijk te verplaatsen. Daardoor kunnen ze op meerdere plekken worden ingezet. De camera's fotograferen alleen de handen en het kenteken van de betreffende auto. Het gezicht van de automobilist blijft uit beeld. Volgens het OM zijn de foto's duidelijk genoeg om te bepalen of automobilisten in overtreding zijn of niet. Een automobilist kan, na het ontvangen van een boete, altijd beroep aantekenen. Automobilisten mogen de betreffende foto's ook opvragen.

Nederland eerste Europese land met slimme camera's
Nederland is het eerste Europese land dat slimme camera's gaat inzetten. Australië werkt al een tijdje met de camera's en volgens het OM is het daar een succes.


Terug naar boven