accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

5 september 2018

Vaker schade met slimme auto’s

Bestuurders van auto’s met veiligheidsopties rijden vaker schade dan bestuurders van auto’s zonder deze opties. Het gaat om auto’s met parkeersensoren voor en achter, rijstrookassistentie en remassistentie.

In de periode 2011-2017 zijn 10.000 schade-auto’s onderzocht door Automotive Insiders en bureau Oude Essink Business-Advies. Daaruit bleek dat de jaarlijkse kans op schade voor bestuurders van ‘slimme’ auto’s 23% is, tegenover 14% voor automobilisten die geen hulp krijgen van hun auto.

Te veel vertrouwen
De grotere kans op schade wordt waarschijnlijk veroorzaakt door twee factoren. Allereerst zijn de systemen nieuw en daardoor nog niet uitontwikkeld. Maar ook de bestuurder zelf vergroot de kans op schade. Bestuurders moeten vaak wennen aan alle piepjes en lampjes in de nieuwe auto. Autodealers en leasemaatschappijen geven soms te weinig uitleg hierover. Daarnaast vertrouwen bestuurders mogelijk teveel op de veiligheidshulpen. Dit was bijvoorbeeld ook het geval bij de introductie van winterbanden; bestuurders gingen toen onterecht harder rijden in sneeuw of ijzel.

Alert
Mocht uw auto zijn uitgerust met allerlei veiligheidsopties, wees u er dan van bewust dat het slechts hulpmiddelen zijn. Blijf zelf altijd alert. Zorg er daarnaast voor dat u goed weet hoe de veiligheidsopties werken, zodat u tijdens het rijden niet wordt overrompeld door de opties.


Terug naar boven