accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

26 januari 2017

Vooral ouderen voorstander van smartphoneverbod op de fiets

Even snel een appje checken op de fiets. Wie doet het niet? Toch is smartphonegebruik een steeds groter probleem in het verkeer. Uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu blijkt dat zeven op de tien Nederlanders vindt dat er dringend een oplossing moet komen om smartphonegebruik op de fiets tegen te gaan. Dat vinden met name ouderen. De enquête van het ministerie maakt deel uit van een verkenning naar de meest effectieve maatregelen om onverantwoord smartphonegebruik op de fiets aan te pakken.

Meer dan eenderde van de Nederlanders (38%) zegt in de enquête gebruik te maken van hun mobiele telefoon tijdens het fietsen. Voor jongeren tot 34 jaar is dit iets meer dan de helft (55%). Ze bellen (37%), luisteren muziek (34%), lezen berichten (27%) en navigeren (25%). Tegelijkertijd ziet maar liefst 70% een verbod wel zitten, omdat het telefoongebruik op de fiets tot gevaarlijke situaties kan leiden. Vooral 55-plussers zijn een voorstander (91%). Van de jongeren onder de 35 is maar 46% voorstander van zo’n maatregel. Tot slot blijkt uit de enquête dat ongeveer tweederde van de Nederlanders vindt dat het een rol en verantwoordelijkheid van de overheid is om zich bezig te houden met de kwestie van het telefoongebruik tijdens het fietsen.

Wilt u de hele enquête bekijken? Of bent u nieuwsgierig naar andere onderzoeksresultaten? Download hieronder dan het rapport ‘Inzicht in hoe Nederland aankijkt tegen het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets’. 

DownloadsTerug naar boven