accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

26 augustus 2019

Wees goed zichtbaar, zorg dat je uit de dode hoek blijft!


De dode hoek is levensgevaarlijk. Niemand is te zien in de dode hoek van vrachtwagens, bussen en trekkers. Maar waar zit die dode hoek nou precies? Dit is iets wat veel mensen nog niet weten. Daarom vraagt het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe (VVDB) ook dit najaar aandacht voor de dode hoek. Het VVBD wil vooral kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals scholieren en ouderen, wijzen op het gevaar van de dode hoek en voorlichting geven over waar deze nu precies zit.
 
De dode hoek is de ruimte rondom een vrachtwagen, bus, bestelbus of trekker waarvan de chauffeur niets kan zien. Daardoor kan hij (brom)fietsers en voetgangers over het hoofd zien, wat voor ernstige ongelukken kan zorgen. Wilt u deze ongelukken voorkomen? Dan kunt u verschillende dingen doen:
-       Zorg dat u de chauffeur aan kunt kijken, want als u hem ziet, ziet hij u ook;
-       Ga met uw fiets nooit vlak voor, achter, of naast een vrachtauto staan, maar blijf er ruim achter.
 
Project op scholen
Om kinderen bewust te maken van het gevaar van de dode hoek, biedt het VVBD het ‘Dode hoek’-project aan. Het project bestaat uit een aantal onderdelen. In de klas wordt een film vertoond over de dode hoek, een rijinstructeur geeft er uitleg over bij een echte vrachtwagen en kinderen mogen in de cabine klimmen om zelf te ervaren wat de dode hoek is. De komende weken wordt dit project uitgevoerd op verschillende scholen in de provincie.

Aandacht
In het voorjaar van 2019 heeft het VVBD ook bij ouderen aandacht gevraagd voor de gevaren van de dode hoek, onder meer door middel van een puzzel. En tijdens de eerste weken van het nieuwe schooljaar, wordt er bij schoolgaande kinderen en jongeren (en hun ouders) met verschillende middelen aandacht voor gevraagd.


In deze illustratie ziet u wie zich allemaal in de dode hoek bevinden. Die dode hoek is GROOT: Gerard, Rachel, Olivier, Onno en Tineke.

Terug naar boven