accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

18 juli 2019

"Wij maaien de berm voor uw veiligheid"


Twee keer per jaar, in juni en september/oktober, trekt een grote groep medewerkers van Jelle Bijlsma B.V. Drenthe in om het gras langs de provinciale wegen te maaien. “Het maaien van de bermen leidt soms tot frustraties bij weggebruikers, maar we doen het voor hun eigen veiligheid” aldus Bauke Vlietstra, uitvoerder Groen.

Het maaien van bermen heeft best wat voeten in de aarde, en het is niet altijd zonder risico. Medewerkers voelen zich regelmatig onveilig. Vlietstra: “Er komen rare situaties voor: automobilisten die op het laatste moment gaan inhalen of agressief worden tegen onze medewerkers. Om hen te beschermen rijdt er op 100 km-wegen een zogeheten ‘botsabsorber’ achter de maai-zuigcombinatie aan. Een botsabsorber is een verzwaarde vrachtauto met een “kreukelzone” die de eerste klap van een auto opvangt. De absorber beschermt maaiers tegen onoplettende weggebruikers, want ook dat komt voor. Mocht het dan fout gaan, dan vangt de botsabsorber de klap op.” Op de wegen waar honderd kilometer per uur mag worden gereden, vinden om veiligheidsredenen de werkzaamheden ’s nachts plaats.

Ecologisch verantwoord maaien  
In Drenthe worden de bermen ecologisch verantwoord gemaaid. Dat betekent in de praktijk dat er slechts een strook van anderhalve meter naast het wegdek wordt verwijderd. Die anderhalve meter moet wel worden gemaaid in verband met de verkeersveiligheid. “Als wij een jaar niet maaien, dan staat het gras zo hoog.” Vlietstra maakt een gebaar met zijn hand de lucht in. “Dan hebben de verkeersdeelnemers geen zicht meer aan de zijkanten. De hectometerbordjes en andere obstakels in de wegberm vallen dan weg in het groen. Dat is gevaarlijk op het moment dat er uitgeweken moet worden voor bijvoorbeeld een konijn, een haas of een andere weggebruiker.”

Samen veilig aan de weg werken
Provincie Drenthe vindt veiligheid bij wegwerkzaamheden belangrijk en zet zich daarom hiervoor in met de campagne ‘Samen wegwerken’. De provincie doet dat samen met provincie Groningen en Fryslan, Rijkswaterstaat, de politie en Openbaar Ministerie. Ook bracheorganisaties Bouwend Nederland, MKB INFRA, CUMELA Nederland en TLN zijn betrokken. Kijk voor meer informatie over www.samenwegwerken.nl.


Terug naar boven