Rij MONO, fiets MONO
Even een appje sturen, een ander nummer aanzetten in je playlist of een kort belletje plegen. Onze telefoons draaien overuren. Toch is het erg belangrijk om MONO te rijden. Oftewel: ongestoord onderweg, zonder gebruik van de mobiele telefoon. Daarom slaan het Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe, Veiligheidsregio Drenthe, Veilig Verkeer Nederland, de politie en ANWB de handen ineen om smartphonegebruik in het verkeer tegen te gaan. Ze roepen iedereen in Drenthe op: rij MONO.
De partners richten zich de komende maanden voornamelijk op bedrijven. Het doel van die aanpak is om een nieuwe sociale norm te creëren; check vóór ver trek nog even je telefoon, zodat je daarna ongestoord onderweg kunt gaan.
Toolkit bedrijven
Om dit te bewerkstelligen, is er een speciale toolkit ontwikkeld waarmee bedrijven een zogeheten ‘Checkplek’ kunnen inrichten. Dat is een plek binnen het bedrijf waar medewerkers rustig en relaxed nog even hun telefoon kunnen checken voordat ze op de fiets of in de auto stappen. De toolkit zit daarnaast vol met allerlei andere middelen om medewerkers te stimuleren Mono te rijden. Heeft jouw bedrijf of organisatie ook interesse om zich in te zetten voor Mono? Laat het ons dan weten via [email protected] of (06) 52 47 51 35.
Fietsende scholieren
De partners richten zich ook op fietsende scholieren. Op de fiets met je telefoon bezig zijn, is sinds 1 juli 2019 verboden. Doe je het wel, dan riskeer je een boete van 95 euro. Die handhaving is belangrijk, maar er is meer nodig. Om deze doelgroep te bereiken en de boodschap onder de aandacht te brengen, zijn er verschillende social videoadvertenties ontwikkeld. De video’s worden verspreid via Youtube en Instagram. De kernboodschap is: ‘Gebruik jouw €95 voor leuke dingen. Houd op de fiets je telefoon in je zak. Rijd MONO.’ Bekijk de video hier.
Ongelukken door smartphonegebruik
Het is erg belangrijk om MONO onderweg te zijn. Hoewel precieze cijfers ontbreken, gebeuren er regelmatig ongelukken doordat mensen afgeleid zijn in het verkeer. Veel onderzoeken wijzen uit dat smartphonegebruik vaak de oorzaak is van ongevallen. Zo blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen dat fietsers die tijdens het fietsen berichten sturen of bijvoorbeeld een spelletje spelen, meer slingeren en minder alert zijn. Ook blijkt dat de kans op een ongeluk zes keer zo groot is als je appt achter het stuur.