Wij maken op onze website gebruik van Google Analytics om bezoekersstatistieken bij te houden.
Hiervoor hebben wij uw toestemming nodig.

accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

Veilig door ’t Dorp: verkeersveiligheid voor en door dorpsbewoners

Verkeersveiligheid lokaal onder de aandacht brengen en elkaars verkeersgedrag positief beïnvloeden. Dat is het doel van het project Veilig door ’t Dorp. In dit project wordt  voorlichting over veilig verkeer niet door de overheid, maar door de dorpsbewoners zelf verzorgd. Samen organiseren zij bestaande en zelfbedachte verkeersprojecten waarmee ze het thema verkeersveiligheid in hun dorp onder de aandacht brengen. Als een dorp het project een tijdje heeft uitgevoerd, wordt het stokje overgedragen aan een ander dorp, zodat ook daar verkeersveiligheid onder de aandacht kan worden gebracht.
 
Veilig door ’t Dorp is ontstaan uit het project ‘Veilig door ’t Veen’ dat in mei 2011 in Witteveen van start ging. Het project won in 2014 de Nationale verkeersveiligheidsprijs 2014 en gaf toen het estafettestokje officieel over aan Nieuw Balinge. Daarmee was het project ‘Veilig door ’t Dorp’ geboren.
 
Samenwerken
Het uitgangspunt van Veilig door ’t Dorp is om zoveel mogelijk mensen en partijen uit het dorp te betrekken bij het project. Zo is er een werkgroep bestaande uit ouders van schoolkinderen, jongeren van de jeugdsoos en bijvoorbeeld een buurthuis. Daarnaast wordt er een coördinator aangewezen om het project te ondersteunen en te coördineren. Door contact te zoeken met organisaties als ANWB, Stichting Bevordering Verkeerseducatie, Staatsbosbeheer, de politie en gemeente proberen dorpsbewoners hun ideeën in te passen in verschillende verkeersprojecten of nieuwe projecten op te zetten.
 
In Nieuw Balinge zijn in 2015 veel verkeersactiviteiten georganiseerd. De dorpsbewoners trapten het project feestelijk af met een grote verkeersoptocht door het dorp. Daarnaast zijn er fietsverlichtingsacties georganiseerd en fietscontroles. Bovendien konden dorpsbewoners tijdens het zomerfeest met een ‘crashtest’ ervaren hoe belangrijk het is om een gordel te dragen in de auto. De basisschool in het dorp organiseerde een speciale tekenwedstrijd, er werd een verkeerspubquiz georganiseerd en ga zo maar door! Eén van de dorpsbewoners legt alle activiteiten vast en maakt daar na afloop van het project een film van voor de inwoners, maar ook om andere dorpen te inspireren.
 
Samen richting Nul verkeersslachtoffers
In dit project werken meerdere partijen vanuit verschillende invalshoeken samen om verkeersveilig gedrag te bevorderen. Dat is volledig in lijn met het streven van het VVBD om in Drenthe Samen richting Nul Verkeersslachtoffers te gaan. Daarom maakt het VVBD dit project mede mogelijk door middel van een financiële bijdrage en publicitaire aandacht.
 
Meer weten over Veilig door ’t Dorp? Neem dan contact op met het VVBD via Dhr. Foppe Koen (secretaris), via telefoon: (0592) 36 55 13 of e-mail: [email protected].

Terug naar boven