accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

12 juli 2017

Winnaars ’Oes Verkeersrondtie’ bekend

Vandaag zijn de winnaars van de ontwerpwedstrijd ‘Oes verkeersrondtie’ bekend gemaakt. Mevrouw Annefien van Eck en de heren Egbert Meijers en Wilfried Reuvers en zijn de winnaars. Ze werden in het provinciehuis in het zonnetje werden gezet door gedeputeerde van verkeer Henk Brink. Ook de wethouders van de betreffende gemeenten, Henk Heijerman (Aa en Hunze, waarin de rotondes van Gasselternijveen en Grolloo liggen) en Jeroen Huizing (Coevorden, rotonde Oosterhesselen), waren aanwezig. De prijs is de realisatie van de ontwerpen, waarvoor per rotonde 5.000 euro beschikbaar is.

In totaal zijn er 17 ideeën en ontwerpen binnengekomen: 7 voor de rotonde van Grolloo, 5 voor Gasselternijveen en ook 5 voor Oosterhesselen. Alle inzendingen zijn beoordeeld op geschiktheid voor plaatsing op een rotonde, waarbij veiligheid een belangrijke factor is en duurzaamheid ook een rol speelt. Daarnaast telt het verhaal dat achter het idee zit mee en de relatie met de omgeving waarin de rotonde ligt. Ook is erop gelet of het ontwerp voldoende bestand is tegen vernieling.

(Voor) wethouder Henk Heijerman (Aa en Hunze), Annefien van Eck, (achter) wethouder Jeroen Huizing (Coevorden), Wilfrief Reuvers, Egbert Meijers en gedeputeerde Henk Brink.

Grolloo
Het idee van Egbert Meijers uit Gasselte voor de rotonde van Grolloo (N376) heet Crossroad Blues. Het sluit heel mooi aan bij de cultuur van het bluesdorp Grolloo. Zijn uitleg heeft verschillende lagen. Volgens Meijers is de titel ‘Crossroad blues’ afkomstig van een in de jaren zestig beroemd geworden lied van blues artiest Robert Johnson. "Maar het is niet alleen een bluesbegrip, het staat ook symbool voor de vele kruispunten die wij op onze levensweg vinden. Het kruispunt in Grolloo, Cuby &The Blizzards en de blues, zijn samen een actuele drie-eenheid die het dorp verbindt met de echte crossroad." Het ontwerp bestaat uit twee gekruiste gitaren en de woorden Crossroad Blues die aan vier zijden van de rotonde worden geplaatst.

Gasselternijveen
Winnares Annefien van Eck uit Annerveenschekanaal bedacht een mooi ontwerp voor de rotonde van Gasselternijveen (N378) dat op allerlei manieren iets zegt over de omgeving. Zij noemt het ‘Oase in het stratenland’. Het bestaat uit ronde vormen, met  bomen die verbonden zijn door linten. Dit alles verwijst naar de landschappelijke omgeving met zijn lintbebouwing en gedempte kanalen en het verleden van Gasselternijveen als centrum van scheepvaart.

Oosterhesselen
Voor de rotonde van Oosterhesselen (N854) zond Wilfried Reuvers uit Aalden het winnende  ontwerp in. Hij schreef: "Wat is nou typisch Oosterhesselen: natuurlijk de kerktoren die los staat van de kerk, de Brinken, de prachtige omgeving met zijn bolle essen en beekdalen (kerkhorsten). Klinkerwegen die begeleid worden door rijen eeuwenoude eiken verbinden de diverse woongemeenschappen." Dit landschap met centraal het dorp wil hij op de rotonde vorm geven. Een verhaal dat past bij de omgeving en gedragen wordt door de omgeving.

Realisatie
Voor het winnende ontwerp is een budget van € 5000,- beschikbaar waarmee het ontwerp wordt uitgevoerd. De ontwerpen worden de komende periode in overleg met de winnaars verder uitgewerkt. Realisatie vindt plaats vanaf het komende najaar.

Bij de foto: (Voor) wethouder Henk Heijerman (Aa en Hunze), Annefien van Eck, (achter) wethouder Jeroen Huizing (Coevorden), Wilfrief Reuvers, Egbert Meijers en gedeputeerde Henk Brink.Terug naar boven