accepteer
weiger

Meer informatie hierover kunt u hier lezen.

19 april 2019

Winnaar Technasium Verkeersveiligheid Award Noord-Nederland bekend

Donderdag 18 april was de regionale eindfinale van de Technasium Verkeersveiligheid Award, bij Antea Group in Heerenveen. Technasiumleerlingen van 11 middelbare scholen in Drenthe, Groningen en Fryslân hebben de afgelopen tijd onderzocht hoe de Verkeersveiligheidsvergelijker kan worden verbeterd: een tool waarmee de verkeersveiligheid van Nederlandse gemeenten kan worden vergeleken. Leerlingen van het Ubbo Emmius in Stadskanaal kwamen met het beste adviesrapport! Zij krijgen allemaal een nieuwe fiets van Gazelle. Ook mogen ze een kijkje nemen in de Gazelle-fabriek. Van harte gefeliciteerd!

Op 8 april was de provinciale finale, waarbij de beste schoolteams uit de drie provincies bekend werden gemaakt. Gistermiddag was de regionale eindfinale. De leerlingen van de deelnemende scholen onderzochten de afgelopen tijd hoe de Verkeersveiligheidsvergelijker kan worden verbeterd, in opdracht van Veilig Bereikbaar Drenthe (VBD), Verkeerswijzer Groningen en Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) en in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Antea Group.

De Verkeersveiligheidsvergelijker
De Verkeersveiligheidsvergelijker is een tool van Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. De tool laat cijfers zien van Nederlandse gemeenten over de verkeersveiligheid, maar niet alle data zijn beschikbaar of betrouwbaar. Om de Verkeersveiligheidsvergelijker verder te ontwikkelen, zijn de Technasia in Noord-Nederland gevraagd om mee te denken.

Onderzoek naar verkeersveiligheid
De Technasialeerlingen startten met een oriënterend onderzoek naar verkeersveiligheid in het algemeen en vergeleken twee gelijkwaardige gemeenten, om zo een beeld te krijgen van verkeersveiligheid en aandachtspunten. Daarna deden de leerlingen nog een aanvullend onderzoek naar een onderwerp naar keuze. Het eindproduct: een adviesrapport voor bestuurders. Leerlingen van het Ubbo Emmius in Stadskanaal kwamen als beste uit de bus.  

Terug naar boven